( ! ) Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php(512) : eval()'d code on line 408
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0005234968{main}( ).../index.php:0
20.0042239944include( '/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/publish.php' ).../index.php:33
30.03822021136preText( ).../publish.php:106
40.03832056928callback_event( ).../publish.php:191
50.03832057120call_user_func:{/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php:548} ( ).../txplib_misc.php:548
60.03832057432tru_tags_clean_url_handler( ).../txplib_misc.php:548
Nederlandse Bijbelvertalingen: weblog archief: Het NT vertaald door H.A.P.J. Ogilvie van de Christengemeenschap

Het NT vertaald door H.A.P.J. Ogilvie van de Christengemeenschap

Al langer weet ik dat deze vertaling bestaat, maar nu heb heb ik er eindelijk eentje te pakken weten te krijgen en kan ik duidelijkheid krijgen over deze toch wel vrij obscure vertaling. Het gaat om het Nieuwe Testament vertaald door H.A.P.J. Ogilvie, geestelijke in de Christengemeenschap. 

De Christengemeenschap blijkt een antroposofische beweging te zijn, die ontstaan is uit contacten met Rudolf Steiner. Door Ogilvie is deze beweging naar Nederland gehaald. Volgens hen is de mensheid vanuit een onvolmaakte staat in ontwikkeling naar een innerlijk vrij en heilig wezen. Ze houden diensten, die door hen 'mensenwijdingen' genoemd worden, er worden priesters gewijd en sommige vormen doen denken aan de Rooms -Katholieke dienst. 

Voor mij dus nog erg vaag en ongrijpbaar, ik heb buiten deze vertaling om nog nooit kennisgemaakt met iets van de Christengemeenschap. In het Handboek van Christelijk Nederland staat een artikel hierover, en dit was erg verhelderend. Dit is gewoon op Google Books te lezen.  Een bibliografisch artikel over Heinrich Ogilvie biedt wat meer achtergrondinformatie over hem als stichter van deze gemeenschap in Nederland en als vertaler. Bijzonder is dat Nederlands niet zijn moedertaal was, en dat hij toch het Nieuwe Testament heeft vertaald. De website an de christengemeenschap is http://www.christengemeenschap.nl/.

Het is moeilijk om de vertaling zo op het eerste gezicht te beoordelen. Om dit te kunnen doen, is meer kennis van de antroposofie nodig, om te kunnen onderscheiden of specifieke gedachten van deze stroming in de vertaling naar boven komen . Hieronder volgt een stuk uit de Efezebrief:

Efeze 2:15-19
Daarom, nu ik hoor van uw geloof in de Heer Jezus en van uw liefde die alle geheiliden omvat, houd ik niet op, voor u te danken, wanneer ik u in mijn gebeden gedenk. Ik bid, dat de God van onze Heer Jezus Christus, de zich-openbarende Vader, u geve de geest van wijsheid en openbaring om hem te kennen. Hij verlichte de ogen van uw hart, opdat gij zien kunt, tot welk een toekomst hij u roept, welk een openbaringsrijkdom hij als erfdeel onder zijn geheiligden geeft en welke overgrote kracht hij ons die geloven schenkt.

Toegevoegd op: 23 juni 2009

Ga naar:   Startpagina   -   weblog archief

Mijn weblog

Hier schrijf over wat mijn meningen, commentaar bij gebeurtenissen, en alle ander zaken die ik relevant vind voor Nederlands Bijbelvertalingen