( ! ) Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php(512) : eval()'d code on line 408
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0000232288{main}( ).../index.php:0
20.0002236176include( '/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/publish.php' ).../index.php:33
30.01262017608preText( ).../publish.php:106
40.01262053416callback_event( ).../publish.php:191
50.01262053608call_user_func:{/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php:548} ( ).../txplib_misc.php:548
60.01262053920tru_tags_clean_url_handler( ).../txplib_misc.php:548
Nederlandse Bijbelvertalingen: weblog archief: Op z'n Rooms: "Het boek der Psalmen"

Op z'n Rooms: "Het boek der Psalmen"

Afgelopen zaterdag de rommelmarkt van de Rooms-Katholieke parochie in Loenen afgelopen, en daar een interessant en zéér Rooms boek op de kop getikt. Voor 1 euro heb ik namelijk 'het boek der psalmen, met de lofzangen van het Romeins Brevier' gekocht. Deze editie bestaat uit de herziene tekst van het Pauselijk Bijbelinstituut, en is vertaald en verklaard door Th. Stallaert C.s.s.R.

Deze uitgave liet me kennismaken met de voor mij volkomen onbekende wereld van de katholieke spiritualiteit met betrekking tot de psalmen. Boeiend en fascinerend, hieronder zal ik een aantal aspecten uitwerken. Volgende weblog zal ik iets meer inhoudelijk ingaan op de vertaling.  

 

Congregatio Sanctissimi Redemptoris
De vertaler van dit werk, Th. Stalleart was lid van deze orde, ook wel de redemptoristen genoemd. De redemptoristen in Nederland zijn hier te vinden, en hebben volgens eigen zeggen als roeping om 'om in de gebroken wereld van vandaag – vooral aan de armen en meest verlatenen - een Boodschap van heelheid te brengen. We zijn er voor de gewone mensen, met hun zorgen en lasten van iedere dag'. Wereldwijd kent de beweging 5000 leden. 

Pius XII
Pius XII is de auteur van het apostolisch schrijven ter goedkeuring van deze uitgave. Hij was Paus van 1939-1958. Hij is vooral bekend vanwege zijn controversiële rol in de Tweede Wereldoorlog. Ook is hij een van de weinige pausen die het aan heeft gedurfd om 'ex cathedra' te spreken; hij verklaarde de Maria ten hemelopneming tot een dogma. Hij staat bekend als een zeer conservatieve en traditionele paus, maar heeft ook het lezen van de Bijbel in de grondtalen bevorderd.

Apostolisch schrijven
Deze uitgave wordt voorafgegaan door een echt apostolisch schrijven, dat nadrukkelijk 'uit eigen beweging gegeven' is, dat handelt 'over het gebruik der nieuwe latijnse vertaling der Psalmen bij het bidden van het Goddelijk Officie'. Ik heb niet zoveel informatie kunnen vinden over een apostolisch schrijven, maar bij mijn weten is het een zeer gezagehebbend document waarin de paus als apostel zijn bevoegdheid uitoefent om bepaalde zaken voor te schrijven. Verder heb ik heel wat apostolisch schrijven op internet gevonden, en alles is uit eigen beweging gegeven. 

Officie
Het officiële gebed van de Katholieke Kerk heet 'officium divinum': 'goddelijk officie', ook wel 'heilig officie' genoemd. Het officie is volgens oude christelijke traditie zo ingericht, dat heel de loop van dag en nacht door de lofprijzing van God wordt geheiligd. Tijdens deze gebeden werden de psalmen gereciteerd. Achterin onze uitgave vindt men een verdeling van de psalmen over de dagen van de week. Zie hier voor meer informatie.

Toegevoegd op: 6 juni 2006

Ga naar:   Startpagina   -   weblog archief

Mijn weblog

Hier schrijf over wat mijn meningen, commentaar bij gebeurtenissen, en alle ander zaken die ik relevant vind voor Nederlands Bijbelvertalingen