( ! ) Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php(512) : eval()'d code on line 408
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0005234360{main}( ).../index.php:0
20.0045239336include( '/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/publish.php' ).../index.php:33
30.03522020488preText( ).../publish.php:106
40.03522056296callback_event( ).../publish.php:191
50.03522056488call_user_func:{/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php:548} ( ).../txplib_misc.php:548
60.03522056800tru_tags_clean_url_handler( ).../txplib_misc.php:548
Nederlandse Bijbelvertalingen: weblog archief: Prediker

Prediker

Aan de Katholieke Universiteit volg ik de colleges van het vak 'Inhoud en Theologieën van het Oude Testament'. Een gastdocent gaf hierbij twee colleges over het boek Prediker. Hij behandelde eerst een aantal inleidingsvraagstukken, waarbij de conclusie was dat Prediker in de derde eeuw geschreven is, onder Hellinistische invloed; auteurschap van Salomo is hierbij natuurlijk compleet onmogelijk. Vervolgens ging hij dieper in op één tekstgedeelte, waarvan hij ook een eigen vertaling schreef. Ikzelf vind de vertaling goed leesbaar, terwijl ook duidelijk is dat het Hebreeuws nauwgezet gevolgd wordt. 

Prediker 9:1-10
[1] Voorwaar, dit alles heb ik mij ter harte genomen, om het te onderzoeken, dit alles, dat de rechtvaardigen en de wijzen en hun verdiensten in de hand van God zijn, ook het liefhebben en het haten. De mens kent alles voor zich niet. [2] Allen gelijk aan elkaar. Eén lot voor de rechtvaardige en de slechte, voor de goede, en voor de reine en de onreine, en voor wie offert en voor hij die niet offert. Zoals de goede, ook de zondaar; en wie zweert, zoals voor hij die een eed vreest. [3] Dit kwaad is er bij alles wat er gedaan wordt onder de zon, dat er één lot is voor allen, en ook het hart van de mensen vol is van het kwade, en er dwaasheid in hun hart is tijdens hun leven. En daarna: naar de doden!
[4] Ja, voor hem die vergezeld wordt door alle levenden is er hoop, want een levende hond is beter dan een dode leeuw. [5] Immers, de levenden weten dat zij zullen sterven, maar de doden weten helemaal niets en er is geen loon voor hen, want de herinnering aan hen wordt vergeten. [6] Zowel hun liefhebben als hun haten en hun benijden zijn al verloren gegaan en er is voor hen geen deel meer voor eeuwig bij alles wat gedaan wordt onder de zon.
[7] Ga, eet met vreugde je brood en drink met een goed gemoed je wijn, want God heeft welbehagen in al je daden. [8] Laten ten alle tijde je kleren wit zijn en laat de olie op je hoofd niet ontbreken. [9] Geniet van het leven met een vrouw die je liefhebt, alle dagen van je ijdele leven, die hij je geeft onder de zon, al je ijdele dagen, want dit is je deel voor het leven en voor de arbeid, waarmee je zwoegt onder de zon.
[10] Alles wat je hand vindt om te doen binnen je vermogen, doe het, want er is geen werk, gedachte, kennis of wijsheid in Sjeool, waar je heen gaat.

Toegevoegd op: 4 april 2007

Ga naar:   Startpagina   -   weblog archief

Mijn weblog

Hier schrijf over wat mijn meningen, commentaar bij gebeurtenissen, en alle ander zaken die ik relevant vind voor Nederlands Bijbelvertalingen