( ! ) Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php(512) : eval()'d code on line 408
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0000231776{main}( ).../index.php:0
20.0002235664include( '/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/publish.php' ).../index.php:33
30.01142017056preText( ).../publish.php:106
40.01152052912callback_event( ).../publish.php:191
50.01152053104call_user_func:{/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php:548} ( ).../txplib_misc.php:548
60.01152053416tru_tags_clean_url_handler( ).../txplib_misc.php:548
Nederlandse Bijbelvertalingen: weblog archief: Studiebijbel

Studiebijbel

Het was altijd al het idee om een studiebijbel bij de Nieuwe Bijbelvertaling te maken. In augustus 2005 is hiermee begonnen, in het najaar van 2008 moet het project klaar zijn. Deze studiebijbel heeft een oecumenisch karakter en wordt verzorgd door zowel de Katholieke Bijbelstichting als het Nederlands Bijbelgenootschap. Het project richt zich op geoefende volwassen lezers die op zoek zijn naar aanvullende informatie bij de Bijbel. Toch krijgt de publicatie niet de diepgang en omvang van een bijbelcommentaar. Ook de apocriefe boeken (inclusief Manasse) zullen in een apart katern opgenomen worden. De verwachte prijs zal tussen de 65 en 75 euro liggen.

Bijzonder is de weergave van de Godsnaam. Die zal niet vertaald worden maar het tetragrammaton JHWH zal gebruikt worden. Men is zich bewust van de problemen rond verstaanbaarheid en voorleesbaarheid. Toch is hiervoor gekozen omdat een studieuze omgang met de Bijbel een ander karakter draagt dan een literaire lezing; ook biedt de studie-editie voldoende ruimte voor een gedetailleerde uitleg hiervan.

Er zullen verschillende soorten toelichtingen gegeven worden. Allereerst de inleidingen bij de bijbelboeken: die zullen ongeveer het dubbele zijn van de inleidingen bij de standaardeditie. Aantekeningen geven informatie bij moeilijke passages. Kaderartikelen en een verklarende woordenlijst gaan in op specifieke thema's. Verder zijn er nog geografische kaarten en historische overzichten te vinden.

In het nieuwste nummer van MAW is de nieuwe inleiding op het boek Ruth te vinden. Klik hier voor de link. Ik heb de inleiding van de Studiebijbel vergeleken met de standaardinleiding, en mij vallen vooral de overeenkomsten op. De tekst is vaak woordelijk hetzelfde, en de informatie die bij de kopjes 'achtergrond' en 'opbouw' wordt gegeven, is niet uitgebreider. Alleen het onderdeel 'thema' biedt meer informatie. Ik had niet verwacht dat deze studiebijbel conservatiever zou zijn met de dateringen, dit is ook niet het geval. Zo wordt de mogelijkheid gegeven om het boek Ruth te dateren in de tijd na de Babylonische ballingschap.

Ook de aantekeningen en kaderartikelen bij Ruth 1 zijn afgedrukt. De aantekeningen vind ik zelf wat weinig, slechts 4 bij het hele hoofdstuk. Het kaderartikel over het zwagerhuwelijk is wel erg duidelijk en uitgebreid, en biedt veel informatie. Een pluspunt vind ik dat het ook een verbinding legt naar het Nieuwe Testament.  

Toegevoegd op: 30 augustus 2006

Ga naar:   Startpagina   -   weblog archief

Mijn weblog

Hier schrijf over wat mijn meningen, commentaar bij gebeurtenissen, en alle ander zaken die ik relevant vind voor Nederlands Bijbelvertalingen