( ! ) Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php(512) : eval()'d code on line 408
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0006234808{main}( ).../index.php:0
20.0046239784include( '/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/publish.php' ).../index.php:33
30.03792021000preText( ).../publish.php:106
40.03802056888callback_event( ).../publish.php:191
50.03802057080call_user_func:{/var/www/vhosts/nederlandsebijbels.nl/httpdocs/textpattern/lib/txplib_misc.php:548} ( ).../txplib_misc.php:548
60.03802057392tru_tags_clean_url_handler( ).../txplib_misc.php:548
Nederlandse Bijbelvertalingen: weblog archief: Studiebijbel van de NBV

Studiebijbel van de NBV

In oktober 2008 komt de studiebijbel bij de Nieuwe Bijbelvertaling uit. Deze uitgave bevat uitgebreide inleidingen en toelichtingen bij de tekst van zowel de canonieke als deutero-canonieke boeken. Opvallend is dat de godsnaam weergeven is met JHWH.

Tijdens de studiedag over de standaardisatie van de NBV in Vlaanderen kreeg ik een brochure waarin een aantal bladzijden afgedrukt zijn. Het betreft drie zogenoemde ‘kaderartikelen’ over de Godsnaam, ‘Messias’ en de Deuterocanonieke boeken; de inleiding bij Exodus, de aantekeningen bij Exodus 1-3 en bij 1 Makkabeeën 1.

Volgens de inleiding doet de bijdragen recht aan de ‘laatste stand van zaken in de wetenschap’. De lijst van de ruim 60 medewerkers is inderdaad indrukwekkend. Deze lijst is te raadplegen op de website van het NBG. Ook veel professoren aan de Katholieke Universiteit Leuven verleenden hun medewerking. Een onvermijdelijk gevolg van deze ‘laatste stand van de wetenschap’ is het liberale karakter van de studiebijbel. En een onvermijdelijk gevolg hiervan is dat de aanvaardbaarheid van deze studiebijbel voor een groot deel van de conservatieve christenen gering zal zijn.

Mijn eerste indruk bij het zien van de Studiebijbel is dat ik de hoeveelheid aantekeningen naar verhouding erg weinig vind. Ik ben gewend aan de studiebijbel bij de New International Version, en daar zijn de bladzijden (te) volgepakt met een maximum aan tekst en aantekeningen. De bladspiegel van deze Studiebijbel echter, ademt rust en ruimte uit. Dit maakt haar zeer prettig leesbaar, maar vermindert tegelijkertijd ook de hoeveelheid informatie. Elke bladzij heeft zo’n 4-7 verschillende aantekeningen. Dit betekent in concreto dat nauwelijks de helft van alle verzen van aantekeningen voorzien kan worden.

Niettemin is het verschijnen van een volledige studiebijbel zeker iets positiefs. Ikzelf heb het vaak jammer gevonden dat je bij het lezen van de Bijbel telkens weer een apart commentaar of naslagwerk moest pakken als je snel iets wilde opzoeken of verduidelijkt zien. Bij het persoonlijke Bijbellezen en bij het voeren van gesprekken over de Bijbel gaat deze studiebijbel zeker een hulp zijn.

Toegevoegd op: 11 juni 2008

Ga naar:   Startpagina   -   weblog archief

Mijn weblog

Hier schrijf over wat mijn meningen, commentaar bij gebeurtenissen, en alle ander zaken die ik relevant vind voor Nederlands Bijbelvertalingen